полезна информация

Видове материали

polycart graphics

Материалите за създаването на кутии и опаковки, с които работят печатниците, са няколко вида с различни особености, които определят вида и здравината на финалния продукт. Най- често се използват следните материали:

types-cardboards

Картон

Картонът може да бъде различни грамажи, които определят дебелината му.  Правилното определяне на нужните грамажи зависи от това какво тегло трябва да издържа опаковката. Картонът може да е с различен оттенък, според търсената цена от клиента, като бял от двете страни, бял от лицето и сив от гърба, бял от лицето и кремав от гърба, крафтов и др.

Примери за изделия и продукти

Хартия

Съществуват различни видове хартия според характеристиките, които я определят като различни грамажи и обем. Това е една част от тях:
Офсетната хартия е най-известната с широко приложение, която се произвежда. Тя е бяла с малко целулоза, което я прави подходяща за едноцветен и пълноцветен печат. Използва се главно за каталози, учебници, брошури, книги, речници и всякакви рекламни материали, изискващи високо качество на печата.
Гланцираната хартия е с двустранно покритие. Отличава се с това, че е лъскава и мека, което влияе на цената и. Използва се често при дигиталния печат за висококачествени материали.
Лепилната хартия (самозалепваща), е характерна с това, че едната и страна позволява да се залепи на други повърхности. Тя също може да се използва при дигитален печат или офсетов според тиража.
Вестникарската хартия е по-нисък клас, следователно и по-евтина, но е по-лека от офсетната. Тя има кремав цвят и се използва главно за вестници и някои ученически тетрадки.
Хромовата хартия може да бъде матова или гланцова и е подходяща за печат, защото запазва блясъка му. Използва се често за каширане върху велпапе и мукава, а ако е с по-дебел грамаж може директно да се направи кутия от нея.
Дизайнерска хартия (ефектна хартия) е цветна и различна на допир, може да бъде блестяща, преливаща, грапава, гладка. Отличава се с високата си цена и се използва за луксозни опаковки.

Велпапе

Велпапето се използва предимно за създаването на транспортни опаковки, кашони и някои луксозни опаковки, които имат нужда от безопасно транспортиране. Велпапето може да бъде двупластно, трипластно, четирипластно, петпластно, като външните страни са права хартия, а вътрешността – вълнообразна. То може да бъде кафяво/кафяво, кафяво/бяло и бяло/бяло, което се определя според цвета на външния слой.

Мукава

Мукавата се използва за луксозни изделия. Отличава се с високата си цена. Тя е твърда и за създаването на определен продукт е неопходимо да се направят канали , за да може мукавата да се сгъне. В процеса на производство не се прилага избелване, заради което тя най-често е сива от двете страни. Печат може да се добави като се напечата хромова хартия и след това се кашира (слепва) за мукавата. Някои клиенти предпочитат материалът да се облече с дизайнерска хартия. Мукавата е с различни дебелини, което позволява създаването на различни по здравина опаковки според съдържанието им и търсената цена от клиента.