полезна информация

Довършителни операции

polycart graphics

Довършителни операции са тези, които оформят облика на продуктите. Те биват:

Сгъване и биговане

Този процес се използва главно при създаването на канцеларски и рекламни материали като флаери, брошури, дипляни и др. За биговането се употребяват ножове, които са затъпени фабрично върху материали като хартия и картон, за да се избегне разрязването и да остане вдлъбната черта, която помага прегъването да се случи по-лесно и равномерно.

Щанцоване

die-cutting

Това е операция, при която се използва инструмент, в който са вградени ножове на дъска, като са създаването и се използват предварително зададени форма и размери. Този инструмент се поставя на машина, след което чрез натиск ножовете изрязват съответната форма, желана от клиента върху материала, който може да е хартия, картон, велпапе, мукава.

Ламиниране

laminate-gloss

Ламинирането е процес, при който се поставя прозрачно фолио, матово или гланцово, върху вече напечатания продукт. Този метод придава луксозен вид и се ползва най-често при дигитален и офсетов печат, за да запази цветовете дълготрайно от външни влияния.
При използването на ламинат гланц, цветовете излеждат по-блестящи, докато при ламинат мат губят наситеността си, но въпреки това запазва луксозната визия.

Лепене

Предимно кутиите имат нужда от лепене най-малко от едната си страна. Това може да се направи ръчно или чрез машина като се използват различни лепила или самозалепки, според функцията на опаковката.

glue

Други довършителни операции, които не се използват за всеки продукт са:-поставяне на спирала, шиене, поставяне на капси, поставяне на магнити и др.