полезна информация

Дизайн

polycart graphics

При създаването на дизайн трябва да се определи целта, тоест дали клиентът иска да популяризира събитие, изгради марка или да се създаде забавен продукт.
Първоначално клиентът трябва да предостави размери на кутията, която желае, за да се създаде разгъвка, по която да се намества дизайна.

Основни цели

Дизайнът трябва да има фокусна точка, за да привлича повече внимание. Това може да се случи като даден обект от него се формулира по-голям и по-яркък.

Един от най-очевидните елементи върху опаковката е цветът. Всеки цвят създава различно настроение. Тяхната подходяща комбинация може да повлияе положително на преценката на купувача.

Правилните пропорции променят усещането, за това кое ще се счете за красиво.

Цветова гама

Една от първите стъпки е създаването на цветова палитра за дизайна.
Използват се CMYK или Pantone цветове. CMYK позволява да се получи по-добро качество на цвета, особено като се конвертира в основния файл преди експортиране.
Снимките и файловете, които изпраща клиентът трябва да са с висока разделителна способност.

Файлови формати

Ако клиентът има свой готов дизайн е важно да го изпрати като отключен файл. При проверка в печатницата и налагането на дизайна върху конструкцията може да излезнат грешки, затова е важно да може да се работи върху файла, като така се оптимизира качеството на печат и се спестява време от комуникация с дизайнерът и изчакването на редакция. Ако даден файл е заключен отнема време да се създаде коректен проект, което води до пропуснати срокове.

Уеб Дизайн

Уеб дизайнът е процес на уеб разработка за създаване на уебсайт, който се фокусира върху естетически фактори като оформление, потребителски интерфейс и други визуални изображения, за да направи уебсайта по-привлекателен визуално и лесен за използване. Уеб дизайнът използва различни програми и инструменти, за да постигне желания вид, като Dreamweaver, Photoshop и много други. За да създадат печеливш дизайн, уеб дизайнерите трябва да помислят за своята аудитория, целта на уебсайта и визуалната привлекателност на дизайна.

Шрифтове

Шрифтовете могат да се окажат най-трудните елементи за подходящ подбор в дизайна. Съществуват многобройни опции и изборът на грешен шрифт може да наруши визията на продукта. Важно правило е да не се използват повече от два шрифта в един дизайн.

Основни програми

Във фирма Поликарт ООД проектирането се осъщестява чрез Adobe Illustrator, като е желателно дизайнерският файл да бъде подходящ за тази програма или направен на нея.

Формати CMYK и RGB

Какво представлява цветният модел CMYK?

Като художник или дизайнер, теорията на цветовете е един от основните ви ресурси за вземане на важни цветови решения и създаване на идеални цветови комбинации. Всъщност теорията на цветовете е методологията около естетически привлекателното визуално изкуство или графичен дизайн. По същия начин разбирането как работят цветовите модели и схеми може да бъде невероятно предимство, независимо дали създавате удобна за потребителя уеб страница или привличаща вниманието брошура. В крайна сметка, като хванете и използвате различни цветови модели, можете да направите подходящи и умишлени въздействия.

CMYK

Цветовият модел CMYK се произвежда от четири избрани цвята: циан, магента, жълто и черно. Най-интригуващият аспект на CMYK е, че той е субтрактивен цветен модел. По-малко, със субтрактивен цвят, пигментираното мастило намалява светлината, благодарение на резултата върху бялата хартия. Като общо правило, колкото повече пигмент има върху бялата хартия, толкова по-малко бялата светлина ще се отрази; с други думи, мастилото ще изважда бялата светлина във всички по-големи количества.

Всички цветови модели произлизат от малък набор от основни цветове и всеки от тях създава по-голям, специфичен диапазон от цветове (цветово пространство). Един от най-популярните модели е цветният модел CMYK. По-специално, този цветен модел е много важен за печатната работа. Съответно, това означава, че всеки, който иска да отпечата висококачествено изкуство и дизайн, трябва да има отлично разбиране на CMYK цвета. Като такава, тази статия ще разгледа важните въпроси относно това какво представлява цветният модел CMYK и как да го използваме, разликите между CMYK и RGB, предимствата и недостатъците и много други.

Цветове и преливки

Ако определени цветове се комбинират и наслоят, ще се появят по-тъмни нюанси на червено, зелено и синьо. По този начин на наслояването върху всичките три основни цвята (циан, магента и жълто) ще се стигне до най-тъмната цветова комбинация (много тъмно кафяво или черно) или ще се филтрира най-светлото отражение.

Тъй като не постига пълно черно, черното мастило ще позволи на художниците да постигнат възможно най-истинския черен цвят в части от работата си. Освен това черното мастило позволява на отпечатаните изображения да изсъхнат бързо, за разлика от бавно съхнещата пълна наситеност.

Цветове

Всички цветови модели произлизат от малък набор от основни цветове и всеки от тях създава по-голям, специфичен диапазон от цветове (цветово пространство). Един от най-популярните модели е цветният модел CMYK. По-специално, този цветен модел е много важен за печатната работа. Съответно, това означава, че всеки, който иска да отпечата висококачествено изкуство и дизайн, трябва да има отлично разбиране на CMYK цвета. Като такава, тази статия ще разгледа важните въпроси относно това какво представлява цветният модел CMYK и как да го използваме, разликите между CMYK и RGB, предимствата и недостатъците и много други.

Формат RGB

Какво изобщо означава RGB?

Научете това и повече с кратък преглед на това какво е RGB и как можете да го използвате във вашия уеб дизайн.
Ако някога сте проектирали за уеб приложение, вероятно сте попадали на RGB цвят. Тук разбиваме какво всъщност е RGB, как работи в уеб дизайна, както и как дизайнерите могат да извлекат максимума от използването му.

Какво е RGB?
RGB дефиниция: какво е RGB, как работи RGB и още – RGB срещу CMYK
Когато избирате цвят за дизайн, трябва да определите кой цветови профил искате да използвате. Много от това зависи от това за какво приложение използвате цвета. RGB цветните профили се използват основно за приложения на компютърен екран, както обясняваме по-долу. CMYK, за разлика от тях, се използва главно за печатни операции. Тези два основни цветови профила са широко използвани, като RGB цветовият профил е един от най-често срещаните. RGB се състои от червени, зелени и сини нюанси, които могат да създадат широк набор от различни цветове, когато се комбинират.

Как работи RGB

RGB цветните профили се формират чрез адитивен процес. Те се използват предимно на компютърни екрани и в мрежата. RGB цветовете се създават чрез светлина, която може да има всякакъв интензитет, така че в резултат те могат да образуват много широка гама от цветове. Когато погледнете различни цветове на екрана на вашия компютър, ще видите, че те се основават на RGB нюансите червено, зелено и синьо. RGB основните цветове при пълен интензитет са бели, докато при най-нисък интензитет са черни.

Къде се използва RGB

RGB цветът най-често се използва за цвят на уеб и компютърен монитор. Има три канала (червен, зелен и син) за създаване на широка гама от цветове на екрана. Можете да регулирате стойностите за всеки канал, за да промените цвета на изображението от 0 до 255, независимо едно от друго. Ако всички канали са на 0, ще получите чисто черен цвят. По същия начин, ако всички канали са на 255, ще получите изцяло бял цвят. Чрез регулиране на червения, зеления и синия канал можете да създадете всеки цвят в дъгата, заедно със сиво, бяло и черно.